LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIF”Kai se sitten on soitettava itse”

Tinkimätön hevibändi Lyijykomppania täyttää 40 vuotta. Aprillipäivänä ilmestyvä uusi albumi kuulostaa jälleen kerran Lyijykomppanialta.

Länsi-Savo 28.3.2021On bändejä ja sitten on kulttibändejä. Haukivuoren Kantalassa vuonna 1981 perustettu Lyijykomppania on jälkimmäistä sorttia. Lyijykomppania on tallannut uskollisesti valitsemaansa polkua. Välissä on ollut vuosien taukoja ja miehistö on vaihtunut, mutta bändi ei muutu. Askelmerkit ovat edelleen raskaat riffit, uljaat kitaramelodiat, jyhkeä poljento, mustavalkoinen estetiikka sekä bändin perustajan, rumpali Esa Moilasen sanoitukset. Niissä on pureskeltavaa myös albumilla Tarpeettomia ikävyyksiä, joka ilmestyy 1. huhtikuuta. Käsitellyiksi tulevat muun muassa hoitajamitoitus, ihmisen itsekkyys luonnon uhkana sekä median loppumaton asiantuntijavirta. 40 vuoden ura antaa aihetta synttärihaastatteluun Moilasen kanssa.

Millaiseen sanomisen tarpeeseen Lyijykomppania perustettiin?

- Olihan siinä haeskelemisensa alkuvaiheessa, ja kielikysymyskin oli ratkaistava.
- Se oli päätetty, ettei englanti. Niitä on jo tarpeeksi. Protestimielessä tehtiin yksi biisi, Öljyn kaiku, ruotsiksi ja yksi saksaksi. Se oli Der Tiergesang, josta julkaistiin hieman muokattu suomenkielinen versio Jahtilaulu Uimakoulu-albumilla.
- Ensimmäisellä ep:llä, Synkkää jynkytystä, oli vahvat merkit siitä, mihin suuntaan lähdetään. Meno ei kun paheni seuraavalla singlellä Ohjelmanjulistus.
- Se oli hakattu kiveen, että ei niin kuin muut. Omalla riskillä mentiin.

Miten Lyijykomppania sai nimensä?

- Aluksi olimme cover-bändi. Soitettiin Freetä, Jethro Tullia, Neil Youngia, Ted Nugentia, King Crimsonia ja Bad Companya. Ja jossain vaiheessa tuli mukaan pakolliset pari Eppu Normaalia.
- Ensimmäinen nimi oli Lead Company. Eka keikka oli tulossa ja keikkajuliste olisi pitänyt tehdä, vaan eipä ollut bändillä vielä nimeä.
- Nerokkaasti nappasin Led Zeppelinistä tuon Leadin, kun olin kuullut, että alkuaikoina oli kirjoitettu Lead Zeppelin. Toisen kovasti arvostamani bändin, Bad Companyn nimestä otin jälkiosan.
- Nimi suomennettiin vuonna 1983. Suomentaminen taisi olla melko kollektiivinen päätös, joskin minun käsialaani.
- Silloin alkoi ilmaantua omaa, suomenkielistä materiaalia, jonka työstö jäi kesken ”suuren tauon” alettua. Asiaan palattiin maaliskuussa 1990, tunnetuin seurauksin.

Mitä ajattelet siitä, että Lyijykomppania on ollut olemassa 40 vuotta?

- Se on pitkä aika, muttei se sen kummempia ajatuksia herätä. Muut ihmiset äimistelevät. Ja onpahan jotain, mitä vanhana miehenä hävetä.

Oletko ylpeä siitä, että Lyijykomppaniasta on tullut kulttibändi?

- Ehkä salavihkaa olen tyytyväinen siitä, että Lyijykomppania tosiasiallisesti loi genren, suomenkielisen heavy metallin.
- Tosin ainoa tiedossani oleva julkinen tunnustus tästä oli Yle Teemalla pyörinyt Rock-Suomi, jossa ensimmäistä, ja kai viimeistä, kertaa todettiin, että Lyijykomppania oli ensimmäinen bändi, joka uskottavasti esitti heavy metallia suomen kielellä.
- Kiitoksia oikein paljon. Rahat ovat juosseet muitten taskuihin, mutten minä sen vuoksi yöuniani ole menettänyt.

Mikä on paras saamasi palaute?

- Kehitys kulkee perse edellä -keikoilta jäi mieleen Turun klubi. Menin keikan jälkeen märkä puku päällä tupakalle. Betanian kokoinen karpaasi tuli puristamaan kättäni, katsoi silmiin ja sanoi että hyvä, että jaksat jatkaa.
- Hän oli rekkakuski, perheellinen mies, jota lastattu rekka odotti satamassa. Neljältä piti lähteä ajamaan. Perheilta ja yöunet oli jätettävä väliin, jos meinasi Lyijykomppanian keikalle. Veti totiseksi.
- Kun asuin vuoden Lapissa, huomasin, kuinka tärkeitä fanit ovat minulle. En ollut oikein osannut arvostaa tai ottaa tosissani sitä, että joillekin se, mitä teemme, on todella tärkeää.
- On ihmisiä, joita ilmaisutyylimme kiehtoo ja jotka syventyvät lyriikoihin. He löytävät niistä ajattelun aihetta, kenties joskus jotain kummallisella tavalla huvittavaakin.
- Se saa ajattelemaan. Ja lisää paineita uuden materiaalin luomisessa. En haluaisi pettää ihmisiä.

Mikä saa sinut pitämään Lyijykomppaniaa pystyssä?

- Mistä minä tiedän. Kovaa työtä se on, ja on käynyt mielessä että mitä jos antaisit jo olla. Kyllä tämä yhdelle miehelle riittää. Mutta eipä ole ollut sitä vertaa järkeä päässä, että olisi heittänyt hanskat tiskiin.
- Jos ihan tarkkoja ollaan, ei tällaista musiikkia soita kukaan muu kuin Lyijykomppania. Läheltä liippaa, mutta selvät on erot. Se on kai sitten soitettava itse.

Miten haluaisit Lyijykomppaniaa luonnehdittavan rockin aikakirjoissa?

- Tuskin kirjataan. Marginaali-ilmiö.

Miten uusi albumi Tarpeettomia ikävyyksiä. tehtiin?

- Biisejä alettiin nujuta kasaan heti edellisen levyn julkaisun jälkeen. Äänityssessioita oli useampia hyväksi havaitulla Juha-Matti Koppelomäen liikkuvalla studiolla.
- Digisingle Yksinäisen tähden harhailija julkaistiin keväällä 2019 ja kesän kynnyksellä ART (ahneus, röyhkeys, typeryys). Viimeiset äänitykset tehtiin loppukeväällä 2020.
- Aikatauluun vaikutti koronatilanne. Olisi mukava julkaista levy silloin, kun pääsee keikoille. Muttei levyä voinut käydä hautomaan iän kaiken.
- Neuvottelimme myös erään isomman levy-yhtiön kanssa. Se ei ottanut edetäkseen, joten kypsyimme ja otin aloitteen käsiini. Omistan nykyään yksin Lyijykomppanian levyt julkaisevan RAM Discin.

Miten Lyijykomppanian musiikki syntyy?

- Tämän levyn osalta enimmäkseen tyyliin musiikki ensin ja kirjoitus sitten. Sitten alkaa murjominen soittokämpässä. Siitä käytetään myös hienompaa nimitystä sovittaminen.
- Kitaristi-laulajamme Vuorinen värkkää siinä vaiheessa laulumelodiat muun paistoksen päälle.

Olet sanonut, että haluat saada teksteilläsi ihmiset ajattelemaan. Millaisia teemoja uudella levyllä on?

- Sitä yritän edelleen. Onhan uudella levyllä tavallaan yhteiskunnallisiakin biisejä, perinteistä ihmisten syyttelyä ja typeryyksien pilkkaamista sekä omantunnonkysymyksiä esillä.
- Sitten on Varpunen, joka on kieltämättä sangen raakaa pilaa. Äänislinnan vakkamestari on tarkoitettu Kantala-sarjan päätösosaksi.

Onko Lyijykomppanialla sovittuja keikkoja?

- Nykytilanteessa esiintymisten sopiminen on mahdotonta.
- Mutta kenties sekin päivä koittaa, että pimennetyltä lavalta savun seasta kuuluu neljä kapulaniskua ja sitten alkaa rytinä…Anssi Mehtälä