LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIF







DER GREIF TEKEE MITÄ HUVITTAA

Lyijykomppanian 35 vuoden historia asettaa ilmaisulle tietyt rajat, mutta...

Pieksämäen Lehti 22.7.2016



Lyijykomppania teki Mana Manan kanssa sen mitä monet olivat pitäneet mahdottomana: esitti raskasta rokkia uskottavasti suomen kielellä.
Mana Manan lyriikat operoivat yleisemmällä tasolla, mutta Kantalassa perustetun Lyijykomppanian tekstit ponnistavat suoraan metsäsuomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Metsästys, autioituva maanseutu, tupakka, viina, suru, ahdistus ja luolema ovat Lyijykomppanian sielunmaisemaa.
Lyijykomppania on ollut kasassa 35 vuotta. Pitkä historia asettaa omat rajoituksensa sille, minkälaista musiikkia voi tehdä ja minkälaista ei. Ilmaisunvapautta laajentaakseen Lyijykomppanian rumpali, ainoa alkuperäisjäsen ja kantava voima Moilanen perusti Der Greif -yhtyeen.
Perustamiselle oli tosin olemassa toinenkin, käytännöllisempi syy.
- Oli vuosi 2011 ja olimme juuri soittaneet Lyijykomppanian 30-vuotiskiertueen keikat, kun Rossi ja Virtanen yllättäen lähtivät. Tuntui taas kerran siltä, että pitääkö se maailman luominen aloittaa alusta, Moilanen muistelee.

Koska Lyijykomppania tuntui jämähtävän tilapäisesti paikalleen, Moilanen perusti kesällä 2012 uuden bändin, Der Greifin. Tässä yhtyeessä Moilanen ei jäänyt enää runmpupatterin taakse, vaan siirtyi basisti-laulajaksi.
- Minulta puuttuu sormia ja toinen käsi on osittain halvaantunut, joten kitaran kanssa minä en pärjää. Bassoa pystyn soittamaan ja laulamaan, yhden biisin olen laulanut Lyijykomppanian levyllekin.
Kitaristiksi ja rumpaliksi Moilanen pestasi kantalalaiset veljekset Antti ja Ossi Hämäläisen. Perustamiseen liittyi pieni jekku: Moilanen oli sopinut bändille keikan Hummeripoika-Rockiin ennen kuin miehistö oli harjoitellut kertaakaan.
- Kerroin siitä sitten ensimmäisissä treeneissä, että heinäkuussa olisi keikka, ja vielä festarikeikka, Moilanen naureskelee.

Vuosien varrella Der Greifin miehitys on muuttunut useampaankin otteeseen. Miehistönvaihdokset katkaisevat touhun aina joksikin aikaa ja vieläkin pidempi tauko syntyi siitä, kun Moilanen lähti Sallaan töihin. Vuoden kuluttua hän palasi kuitenkin takaisin.
- Vuodessa aloin jollain lailla sopeutua, mutta jos olisin jäänyt Sallaan, olisin saanut unohtaa musiikkihommat kokonaan. Siellä ei kertakaikkiaan ole raskaamman rokin soittajia, kaikki ovat muuttaneet etelään.
Kotiinpaluun jälkeen tarvittiin vain muutamia kuukausia, kun kumpikin bändi oli taas kasassa. Moilasen lisäksi Der Greifissa soittavat tällä hetkellä Antti ja Palkeinen, ja kolmikko nousee lauteille Lyijykomppanian 35-vuotisjuhlassa heinäkuussa. Der Greif purkitti juuri esikois-ep:n Sotaa ja verisiä vaatteita, joka julkaistiin toukokuussa.
Kokoonpanot vaihtuvat Moilasen ympärillä, mutta Kantalassa 35 vuotta sitten syntynyt musiikki kulkee aina omia polkujaan. Lyijykomppanian ja Der Greifin erona on se, että viimeksi mainitussa erottuu metallin seasta myös punk- ja progesävyjä. Der Greif antaa myös vapautta erilaisille kokeiluille.
- Lähtökohta on se, että minä en ajattele samalla tavalla kuin toiset, tarkkailen maailmaa ja vedän havainnoistani johtopäätöksi. En halua miellyttää tai viihdyttää vaan haastaa kuulijan, Moilanen sanoo.


Der Greif, Lyijykomppania ja Saturn Twilight Lyijykomppanian 35-vuotiskeikalla Ravintola Hummeripojassa perjantaina 29. heinäkuuta.



Jari Asikainen