LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFSuomimetallin pioneeri jaksaa yhä

Keskisuomalainen 20.8.2018, Savon Sanomat 24.8.2018
LYIJYKOMPPANIA

Tietoja epäonnistumisista ja päättämättömyyksistä, tai Väkivaltaa ja vääriä lääkkeitä

RAM Disc

****

Lyijykomppanian vaikutusta kotimaiseen metallimusiikkiin ei parane aliarvioida. Rumpali Esa Moilanen sekä yhtyeen silloinen laulaja-kitaristi Timo Rautiainen olivat mukana valamassa 1990-luvun alussa synkän suomenkielisen jynkytyksen peruskiveä, josta ovat sittemmin menestyksekkäästi louhineet muun muassa Kotiteollisuus sekä Trio Niskalaukaus.

Soittajat Moilasen ympärillä ovat vaihtuneet tasaisesti, mutta komppania ei ole hyytynyt. Tuoreimmassa reinkarnaatiossa bassossa on Petri Lindström ja laulaja-kitaristin tonttia hoitaa Tero Vuorinen, jonka kovaa ja korkealta pölähtävä maneeri muistuttaa paljolti Rautiaista.

Uutukaisellaan kolmikko hiihtelee pitkälti entisiä latuja: tanakat riffit jyskytetään läpi konemaisen tarkasti, eikä turhaan tunnelmointiin uhrata aikaa. Lyijykomppania osaa esittää asiansa yhtä jämäkästi ja toteavasti kuin puoli yhdeksän uutisankkuri.

Jos musiikki on raskasta, on Moilasen teksteissään viljelemä tematiikkakin. Hänen lauluissaan kuulija kohtaa edelleen synkän ja arkaaisen maailman, jossa pommitetaan Helsinkiä, juodaan viinaa, heilutaan kirveen kanssa ja ammutaan lopuksi kattoon Lahti-pistoolilla ruokarauhan saavuttamiseksi. Sekaan sotkettu huumori on sekin pikimustaa.

Vuosimallin 2018 Lyijykomppania ei siis edes yritä tarjota kuulijalle mitään uutta, mutta vanhoillakin aineksilla pärjätään hvyin. Bändi pystyy edelleen erottumaan edukseen suomimetallin alati kasvavasta katraasta, kiitos koruttoman tyylikkään ilmaisun sekä onnistuneiden biisien.

Mikko Siltanen