LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFLYIJYKOMPPANIA KEIKKAILEE

Suur-Keuruu 4.4.2016Suomenkielisen metallimusiikin pioneeri Lyijykomppania esiintyy Keuruulla Bunkkerissa 8. huhtikuuta ja aloittaa samalla yhtyeen 35-vuotisjuhlinnan. Juhlavuoden avauksessa on mukana myös keuruulainen Caskets Open.
- Keuruulla on tullut soitettua jo aikaisempina vuosina siksikin, että pari Lyijykomppanian jäsentä - entistä tai nykyistä - on sieltä kotoisin. Musiikkitoiminta vaikuttaa paikkakunnan koon huomioiden varsin vilkkaalle, sieltä on mukava aloittaa rundi, kertoo Lyijykomppanian rumpali, alkuperäisjäsen ja taiteellinen johtaja Moilanen.

Bunkkerin keikan jälkeen lauantaina 9. huhtikuuta Lyijykomppaniaa kuullaan Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä. Lyijykomppania lämmittää siellä yleisön ennen Viikate-yhtyettä. Lyijykomppania Facebook-ryhmän ylläpitäjän Pertti Palkeisen kirjoitukseen viitaten: Vuonna 1996 Lyijykomppania heitti yhden ns. viimeisen keikoistaan Ilosaarirockissa. Paikalle sattuivat kouvolalaiset veljekset, jotka vaikuttuivat yhtyeen musiikista siinä määrin, että perustivat yhtyeen nimeltä Viikate. Tässä siis vain esimerkki suurimmasta ja näkyvimmästä seurauksesta ja vaikutuksesta, mikä Lyijykomppanialla on suomalaiseen musiikkiperinteeseen.
Lyijykomppania nauttii vahvaa kulttisuosiota, sillä sen vahvasti kompromissiton ja suorapuheinen synkkä musiikki herättää usein ihmisissä voimakkaita tunteita.
- Fanimme ovat perin kirjavaa sakikuntaa: 13-vuotiaista eläkeläisiin. Sen tiedän, että joissakin perheissä fanitus on jo periytynyt sukupolvelta toiselle, mutta en osaa määritellä heille mitään yhteistä tekijää. Ehkä heitä musiikissa kiinnostavat muut asiat kuin valtavirran tarjoamat. Eniten ihmettelen naispuolisia faneja, pohtii Moilanen.

Lyijykomppania aloitti toimintansa ensimmäisen kerran vuonna 1981. Ikämiestaival jynkähti käyntiin viime vuonna. Yhtye palasi neljän vuoden keikkatauolta ja soitti kolme keikkaa, viimeisimmän niistä Kotiteollisuuden supportina Pakkahuoneella Tampereella. Moilanen on ollut ikänsä heavy metal- ja progeäijä.
- En tiedä miksi. Suomen kieltä taas rakastan sydämeni pohjasta - se on maailman hienoin kieli. Olenkin kovasti otettu siitä, että olen pystynyt liittämään yhteen kaksi minulle tärkeää asiaa: heavy metallin ja suomen kielen, sanoo Moilanen. Hän vastaa Lyijykomppanian kappaleiden sanoituksista.

Yhtyeessä soittaa Moilasen lisäksi Keuruulta kotoisin oleva basisti Lindström. Hän on tuttu myös Progelandista ja lukuisista muista kokoonpanoista. Useat yhtyeen sävellyksistä ovat Lindströmin käsialaa. Hän on ollut yhtyeessä mukana jo vuosikymmennen verran. Yhtyeen tuorein jäsen on mänttäläinen kitaristi-vokalisti Vuorinen.

Lyijykomppania on julkaissut tähänastisen uransa aikana yhden c-kasetin, yhden singlen, yhden mini-cd:n, kolme EP:tä sekä kolme täyspitkää albumia. Yhtyeen rumpali Moilanen on ainoa alkuperäisjäsen. Yhtyeestä on tekeillä dokumentti, jonka alustava julkaisupäivä on 1. toukokuutta 2016.Erja Niemelä