LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIF"VANHUKSET NÄYTTÄÄ TAHDIN"

Rumba 21/1992

Kaipuu tummasävyiseen raskauteen on globaali ilmiö. Lyijykomppania pakkasi nuotit reppuun ja aloitti "synkän jynkytyksen" uudelleen lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Trion uusi single on mahtipontisesti nimetty Ohjelmanjulistus - murskaavien kitarariffien ja jonkin hyvin perisuomalaisen yhdistelmä, jossa yli kolmekymppiset "Lyikkärit" lupaavat, että "vanhukset näyttää tahdin". Jo vuonna -81 perustettu Lyijykomppania toimi aluksi nimellä Lead Company, suomensi sen nykyiseen muotoonsa keväällä -83 ja lopetti soittohommat "toistaiseksi" pari kuukautta myöhemmin.

Seurasi pitkäksi venähtänyt tauko, jonka aikana kitaristi-laulaja Timo Rautiainen ja lyömäsoitintaiteilija Esa Moilanen valmistuivat peruskoulunopettajiksi. Rynnäkköbassoa soittava Olli Jaatinen keskittyi kuvallisen viestinnän opintoihin; mies toimii tällä hetkellä Mikkelissä ohjaavana läänintaiteilijana.

Kuolleista noussut Lyijykomppania-projekti on julkaissut neljän biisin ep:n Synkkää jynkytystä ja tuon Ohjelmanjulistus-singlen, joka tosin on äänitetty jo vuosi sitten. Koko yhtyeen puolesta Rumban kysymyksiin vastaava Rautiainen kertoo, että Lyikkäreiden uusi tuleminen sai alkunsa "mistäpä muualtakaan kuin pubin baaritiskiltä".

- Olin siinä iltaa istumassa, kun yksi koko bändin yhteinen tuttava tuli ahdistelemaan, että "nythän te voisitte taas alkaa soittaa, kun opiskelut on opiskeltu ja asutte kaikki Mikkelissä tai ainakin lähiympäristössä". No, se ei kuulostanut ollenkaan hassummalta ajatukselta.

- Ja oli helppo aloittaa uudestaan, kun yhtyeen sisäinen työnjako oli selvä vanhan pohjan perusteella; Jaatinen ja minä sävelletään, Moilanen ja Jaatinen sanoittavat. Mä olen Lyijykomppanian musiikillinen johtaja, Jaatinen on taiteellinen johtaja ja "kirkkaiden nesteiden lisensiaatti" Moilanen puolestaan henkinen johtaja; Esa luo bändin imagon ja tyylin.

Synkkää jynkytystä -ep:n nimikappale muistuttaa enemmän kuin vähän Jimi Hendrixiä, mutta useammin Lyijykomppanian synkeästi murjovat riffit tuovat mieleen Black Sabbathin.

- Myönnetään: Synkkää jynkytystä menee aika lähelle Hendrixin Purple Hazea ja Black Sabbathia mä olen kuunnellut aina. On jännä huomata, kuinka tässä on vahingossa päässyt kuulostamaan Black Sabbathilta; se ei nimittäin missään vaiheessa ollut tarkoitus. Mutta kai se sitten on jo niin selkäytimessä, että se kuuluu sieltä väkisinkin läpi.

- Me soitetaan vieläkin keikoilla King Crimsonia ja meistä jokaisella taitaa olla kaikki Jethro Tullin levyt. Ja Black Sabbathin johdannaisina mä olen hiljattain innostunut Soundgardenista, Pearl Jamista ja Metallicasta.

Ohjelmanjulistusta kuunnellessa tulee mieleen, että Lyijykomppaniassa on kuunneltu myös Rick Rubinin tallin ryhmistä Danzigia ja Troublea ja ehkä myös Type O Negativea, jonka kanssa Lyikkäreille ovat yhteisiä "moukarit jyskyttää" -tunnelmat.

- Mielenkiintoista, mutta nyt luettelit kyllä aivan outoja nimiä. Mä en ole ikinä kuullut mitään näistä, mutta täytynee tutustua.

Rautiainen panee levyillä välillä soimaan useamman kitaran yhtä aikaa. Kitarakuorosta tulee mieleen - Lyijykomppaniankin tapauksessa - väistämättä Thin Lizzy...

- Kyllähän sieltä Thin Lizzy -vaikutteet löytyy helposti. Tossa ne on mulla kaikki Thin Lizzyn levyt hyllyssä ja muutama video vielä päälle. Niitä kitaroita voi meidän levyillä olla kuusi tai seitsemänkin päällekkäin ja tässä yhteydessä täytyy muistaa kehua tuottaja Tuomo Valtosta; se on samanlainen kiero savolainen kuin me muutkin ja innostuu samoista asioista.

Lyijykoneen tekstit ovat - raskaspoljentoiselle genrelle harvinaisesti - suomenkielisiä.

- Öljyn kaiku me lauletaan ruotsiksi ja suunnitteilla on venäjän- ja saksankieliset kappaleet; meinataan tehdä saksaksi sellainen eläimentäyttölaulu. Ja ollaan me mietitty, että pitäisikö meidän laulaa englanniksi, mutta ei olla keksitty järkevää syytä, joten me lauletaan edelleen suomeksi. Mutta ei se suomenkielikään aina taivu: esimerkiksi Ohjelmanjulistuksen sanoitus on turhan kömpelö eikä toimi. B-puolen Avatkaa! (ovi välissä) on tekstinä huomattavasti parempi, siinä on sellaista Mikko Niskanen -tunnelmaa.

Mikkelin seudun voimatrio kokoontuu silloin tällöin viettämään "harjoituspainotteista" viikonloppua rumpali Moilasen kotiin Kantalaan.

- Lauantai menee aina tarkoitushakuisen kertajuopumisen merkeissä; katsotaan joka kerta Lampaansyöjät videolta ja yritetään saada selville ovatko Kinnunen ja Lastumäki oikeasti juovuksissa vai näyttelevätkö vain. Mutta kyllä me siellä joskus treenataankin. Tai pannaan ainakin Moilasen ampuma metso uuniin.

- Moilanen on kova poika metsästämään.

- Minulla ja Moilasella on myös sivuprojekti, jossa kolmantena on mukana meidän levy-yhtiön Bassmanian pomo Astro Lihjamo. Bändin nimi on Verinen perse ja sekin ilmeisesti tulee levyttämään; se on kovaa kamaa, siellä tapetaan vähintään kolme ihmistä joka kappaleessa. Lyijykomppania tekee ainoastaan muutaman keikan per vuosi. Siviiliammatit vievät miesten ajan ja muutenkin...

- Me ei voida ajatella edes kahden keikan kiertuetta; ensimmäisen illan jälkeen me kuoltaisiin maksakirroosiin ja se toinen keikka jäisi jo tekemättä. Kerran me esiinnyttiin jostain syystä armeijan varusteissa; oli maastopukua ja SA Intin harmaata ja vastaavaa. Saatiin siitä natsiorkesterin maine ja Moilasta alkoivat haukkua valtakunnanjohtajaksi.

- Onneksi et ole kysynyt ollaanko me tosissamme vai emme. Mitä helvetin väliä sillä on - tavoitteena on tehdä levy jota voi kotona katsella ja liikuttua humalapäissään, kun siihen on painettu oman bändin nimi. Vielä kun Lyijykomppania saisi nimensä Rumban kanteen - vaikka kuinka pienellä - niin sen jälkeen elämä olisi täydellistä.

Vaikka keikat jäisivätkin vähemmälle, on Lyijykomppanialta joka tapauksessa tulossa lisää levyjä.

- Meidän piti jo kesällä aloittaa albumin äänittäminen; biisejäkin olisi valmiina. Pitkäsoitto tehdään sitten kun on aikaa, eikä tässä kannata muutenkaan alkaa turhaan tärkeilemään. Jaatinen kiteytti kerran jotain olennaista Lyijykomppaniasta sanomalla, että "on helvetin hienoa tehdä jotain sellaista mitä ei todellakaan osaa". Jos Lyijykomppanian musiikki olisi rakennus, se olisi rumpali Moilasen kiljukellari.


Eerola