LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFMeckanik Pedophil Magazine marraskuussa 1993Käytyäni jonkin aikaa pienimuotoista kirjeenvaihtoa Moilasen kanssa ja kuunneltuani päivät pitkät (...kuuntelen edelleen) Lyijykomppanian mielenkiintoista ulosantia, raskasta ja hyvää musiikkia esittäjänä suomalainen bändi, joka esittää vokaalinsa suomeksi, päätin lähettää hänelle haastattelun.
Lyijykomppania voisi olla Suomen Black Sabbath, vaikka on ikävää, että jokaista yhtyettä verrataan tuohon, vaikkeivät siltä kuulostaisikaan.

Mutta Lyikkärit kuulostavat raskailta, jopa asiaankuuluvan painostavilta ja jynkyttäviltä julkaisussaan Synkkää Jynkytystä -EP (90-91) sekä Ohjelmanjulistus-single (-91). Kalakukkotienoon heavykasarmi koostuu kitaristi-vokalisti Timo Rautiaisesta, rynnäkköbasisti Olli Jaatisesta (nyttemmin lähtenyt, lue haastattelusta) sekä lyömäsoitinvirtuoosi Esa Moilasesta, joka tässä kertoo komppaniastaan:

Lyijykomppanian tarina? Ketkä ja mitkä ovat toimineet vaikuttajinanne ja onko linjanne aina ollut sama?

- Lead Company perustettiin heinäkuussa -81 nelimiehisenä. Muutaman viikon jälkeen sai Jake tarpeekseen ja Jaatiselle (joka siihen asti oli soittanut komppikitaraa) lyötiin basso kouraan. Tehtiin puolenkymmentä keikkaa ja pantiin pillit pussiin elokuussa -83. Piti meikäläisen lähteä noihin sorsahommiin. Lyijykomppaniaksi nimi suomennettiin tuon vuoden toukokuussa.
- Soiteltiin covereita, enimmäkseen englanninkielisiä (Free, Young, Jethro Tull, Ted Nugent, King Crimson jne...), mutta loppuvaiheessa oli vähän omaakin materiaalia, mm. "Rahaa!". Jaatinen möi kamat ja keskittyi taideopintoihinsa. Rautiainen lähti opiskelemaan, sillä oli koko ajan suunnilleen yksi bändi alla. Itse soitin Savonlinnassa ollessani muutaman kuukauden RMS:ssä ja Viinanjuontiorkesterissa -85. Molemmissa oli myös Rautiainen.

- No maaliskuussa -90 pistettiin taas piuhat kiinni ja kun homma tuntui toimivan, alettiin taas rapsuttelemaan. EP Synkkää Jynkytystä ja Ohjelmanjulistus-single on tehty tällä kokoonpanolla (eli Rautiainen-Jaatinen-Moilanen). Samoin huhtikuussa -93 ilmestyvän kasetin koko materiaali. Toukokuussa -92 soitettiin viimeinen keikka tällä kokoonpanolla. Marraskuussa treenattiin Rautiaisen kanssa pari kertaa duona uusia virityksiä. Tammikuusta asti on bassoa soittanut Tapio Wilska. Soittaa nyt tämän kevään keikat ainakin.

- Tyyli ja linja on noista cover-ajoista asti ollut sama, mihinkäs se siitä. Vaikutteista en tiedä. Tätähän aina kysytään ja pakolla tuupataan jos jonkinlaista virtuoosia esikuvaksi, mutta jospa nyt annettaisiin olla edes tämä kerta.

Tekstinne tuntuvat väkeviltä (Oljets Luktassa kaikki asiat menevät päin helvettiä...), syntyvätkö ne esimerkiksi vastoinkäymisten inspiroimana?

- Vastoinkäymisten? Mitäs ne sitten ovat? -Ihan vaan siksi kysyn, kun itse niitä tekstejä nikkaroin.

Niin no... mutta mikä on Ohjelmanjulistuksen kannessa lojuva mystinen vehje?

- Se vimpain on peräisin teurastamosta, käsittääkseni nyttemmin lakkautetusta. Arvaa mikä?

Hmm... Ripustettaisiinkos siitä ruho roikkumaan? Onkos Rautiainen muuten aina esittänyt asiansa suomen kielellä, poikkeuksena ruotsinkielinen Öljyn Kaiku?

- Onhan tuo sitten vielä saksaksikin laulanut ja covereita englanniksi. Näppärä poika.

On yksi toinenkin suomeksi asiaansa esittävä raskaampi orkesteri, Norsumuurarit. Oletteko tutustuneet?

- Olen kerran nähnyt mainoksen levystä kai Rumbassa, mutta en juurikaan kuuntele musiikkia, valitan. Voi olla hyvinkin mielenkiintoinen bändi.

Tuntuuko oudolta, kun minä käsittelen Lyijykomppaniaa ikäänkuin erittäin erikoisena tapauksena suomenkielisten lyriikoiden vuoksi (tosin se ON nykyään erikoista, jos suomalainen yhtye laulaa suomeksi...)? Koetteko itse olevanne toisia omaperäisempiä ko. poikkeuksen vuoksi?

- Eipä tuo minua ainakaan ärsytä. Onhan se tietysti aika erikoista, että suomalainen bändi laulaa suomeksi Suomessa.

Seuraatteko Suomen metallisceneä? Suosikkeja?

- En minä ainakaan. Kuten sanottu, en yleensä katso televisiota, kuuntele radiota, enkä sanottavasti levyjäkään. Nousuhumalassa kuuntelen T.Rexiä ja joskus kun ottaa päähän, niin CMX:ää. Rautiainen taitaa jonkin verran kuunnella musiikkia, mutta tuskin juurikaan kotimaista.

Miksi ette pidä itsestänne enemmän ääntä? Tuotoksenne kävisi kyllä kaupaksi, luulisin?

- Tuota pitäisi kai kohtuuden nimissä kysyä Bassmanian giganttiselta liikenerolta, johtaja Astro Lihjamolta. Jakelu eikä paljon muukaan ole pelannut juuri missään vaiheessa (nyt tulee kyllä potkut!). Vaikka eipä silti, en minäkään niitä muille möisi, jos minulla olisi yhtä paljon hyviä levyjä kuin Astrolla... Keikkailussa taas toisaalta kivestää se, että basistin mukana meni auto ja toisaalta se, että teinit ovat polkeneet liksoja. No hyvä on, myönnetään: Olemme aika laiskanpulskeita poikia ja ei se keikkailukaan mitään varsinaista lystiä ole. Ai niin, kuka niitä levyjämme ostaisi?

Onko yksikään teistä kiinnostunut sadomasokismista?

- Ei minun tietääkseni. Verisen Perseen (Rautiaisen, Moilasen sekä Astro Lihjamon sivuprojekti / toim. huom.) keikalla sain kerran Läjältä toimittamansa X-lehden uuden numeron. Tutustuttuani julkaisuun tarjouduin postittamaan sen kääreettä joululahjaksi Rautiaisen vaimolle, mutta Rautiainen itse ei oikein innostunut asiasta.

Mitäs puuhaatte bändin lisäksi?

- Minä käyn töissä (vielä), samoin Rautiainen, joka siinä sivussa viimeistelee lukujaan. Harrastuspuolta en kommentoi.

Paljonko valuu kurkusta alas ja moniko teistä polttaa tupakkaa?

- Tuo Lyikkäreiden juopottelu, saunominen, krapulaklinikka ja muu jäsentenvälinen on ollut sen verran julkisestikin esillä, että annetaanpa hiilloksen jäähtyä. Meillä on kyllä sopimus erään kuppilan kanssa, että voimme tulla sinne juomaan makuupussin ja hammasharjan kanssa. Valomerkin tai väsyn yllättäessä voi laskeutua makuulle, josta voi taas aamulla omistajan herätessä nousta virkeänä juomaan. Ei tarvitse poiketa kotona välillä. Varoittaisin kuitenkin kaikkia nuoria alkoholin liikakäytön vaaroista. Myös tupakointi on haitallista.

Onko yksikään teistä uimataidoton?

- Kappas! Tämäpäs sattui. Aihetta on tarkoitus käsitellä laajemmin seuraavalla äänitteellämme (syksy -93). Käykö näin?

...? Aika hyvin! Ja viimeinen, muttei vähäisin: Ensimmäinen lapsuusmuistosi?

- Kaada itsellesi vaan... Mitäs noista, vanhoista asioista.


Toni Laaksonen