LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFErivapaus #6 joskus vuonna 1994Orkesterin toimintaperiaate?

- MOILANEN: Eipähän tässä sen kummempia periaatteita: toimii miten sattuu milloin sattuu. Mutta mielestäni keskeistä on se, että se toimii.

- RAUTIAINEN: Saada kansa huomaamaan, että Esko Ahon viitoittamalla tiellä kaikki menee päin helvettiä.

Tavoitteet?

- M: Mikä tavoite? Ei kai sitä kummempia tavoitteita tarvita. Se ainakin on elinehto, että on hauskaa ja ei ala kyllästyttämään. En ole enää siinä iässä, että haluaisin paljon keikkoja, kuuluisuutta, lehtijuttuja tai turpeita levyrojalteja. Paitsi että rahahan kyllä kelpaa.

- R: Että on mukavaa, ahdistavaa, mieluiten räntäsateinen keli ja paljon viinaa ja selvittämättömiä kysymyksiä.

- WILSKA: Kuolla alle kolmikymppisenä... Minulla on kaksi varoittavaa esimerkkiä siitä, mihin jatkuva alkoholin liikakäyttö johtaa...

Kuinka uusi basisti on sopeutunut?

- M: Niin, Tapio Wilska kävi haastattelussa kun olimme Rautiaisen kanssa studiossa duona tekemässä tulevan levyn kolmea ekaa biisiä Savonlinnassa tammikuun alussa. Wilska kävi koesoitossa tammikuun lopulla ja samalla koeponnistettiin mies. Tänä keväänä Wilska on soittanut parilla keikalla ja joillakin biiseillä studiossa, ynnä sitten tietenkin muutamat treenit. Nuoresta iästä ja selvinnähtävästä kokemattomuudestaan huolimatta tuo rujo 130-kiloinen aikamiespoika viehättää ainakin minua. Wilskapa on nyt vain koevuosilla kesään asti, katsotaan sitten. Wilska oli muuten Valtosen Tumpin löytö.

- R: Hyvin. Kaikki mitä hän oli ennalta kuullut huhuna olikin totta.

- W: Olenhan minä aiemminkin viinaa juonut...

Kuinka Lyijykomppania-snapsin kehittely sujuu?

- M: Tjaah, heikohkosti toistaiseksi. Ensimmäinen perusidea on kerran koeteltu, jos kohta vaikutelmat tuosta tilaisuudesta ovat - taajasta ryypiskelystä johtuen - jossain määrin epäselvät. Hyvänä lisänä oli vielä Yrjänän viisastelu siitä, kuinka valo pitäisi jotenkin suunnata mainitun snapsin raaka-ainein läpi ja saada siten syntymään jokin visuaalinen ns. vaikutelma. Mutta kehittely jatkuu, ja ehkä se jonain päivänä vielä tuottaa kauniin hedelmän.

- R: Hyvin.

- W: Maksa ON jo sökönä...

Mielipiteenne Matti Moilasesta (=Kantalan kylätoimikunnan puheenjohtaja)?

- M: Matti on mukava mies, tätä nykyä parhaita tuttavuuksia. Sitä paitsi Sirpa on oiva ruuanlaittaja, ja Matilla on kolme erityisen sorjaa tytärtä. Täytyy kyllä myöntää, että oma suhteeni Mattiin painottuu rajun kertajuomisen jakamiseen, jos kohta juopottelu saattaa jatkua useampiakin päiviä (ellei Sirpa tule väliin).

- R: Yllättävä seikka, että Kantalan kokoinen kylä pitää sisällään niinkin mahtavan vakoojan. Pelko on aseeni. Matista vielä kuullaan...

- W: Miesten mies. Hän ON voiman oikealla puolella.

Onko keikkoja ollut?

- M: On. Elävästi muistan kun kävin keikalla. Vuodesta 1981 muistaakseni 17 keikkaa. Tuleekos siitä n. puolitoista keikkaa per vuosi?

- R: On, mutta niistä ei ole kerrottu esim. Rumbassa. Teemme salakeikkoja.

- W: Lyijykomppanian harva keikkatahti sopii ainakin minulle loistavasti, soitanhan tällä hetkellä parissa muussakin keikkailevassa orkesterissa.

Mikä saa teidät tekemään moista musiikkia?

- M: Viina... Ei vaan nyt minä narraan. Omasta puolestani voisin sanoa, että minulla ei ole ilmeisesti kaikki ihan justiin kohdallaan, mutta vastaa Rautiainen tähän, jooko?

- R: Se tosiseikka, että kaikki menee seinään. Räntäsateella.

- W: Lapsuuden traumat? Liuonneet aivot? Sadistiset taipumukset? Ken tietää... Ihmismieli on kiintoisa.

Esikuvia / vaikuttajia?

- M: Tämä se on perkele aina. Minulla sen enemmän henkilönä kuin Lyijykomppanian jäsenenä ei esikuvia ole. (Varaus: Monarkin paluu -orkesterissa, jossa itse laulan ja soitan bassoa ja rummuissa on Matin nuorin tytär, 13 v., on kieltämättä esikuvana R-polkupyörä) Rumpalina ilmeisesti vaikutteita olen saanut eniten Freen Simon Kirkeltä ja Led Zeppelinin John Bonhamilta.

- R: Voi Herrajumala. Ehkä eniten Suomen kansakoululaitos. Silloin kun vielä lauantaina piti olla koulussa. Räntäsateella.

- W: Esikuvia en itselläni pidä. Vaikutteita saa jatkuvasti, musiikillisia ja muita. Ehkä suurimmat vaikutteet omaan musiikkiin ja asenteeseen musiikintekoa kohtaan ovat kuitenkin ne elämässä tapahtuneet nöyryytykset ja takaiskut.

Mielipiteenne Läjästä?

- M: Sikäli kun olen tavannut ja ehtinyt keskustelemaan, niin hauska mies ja aika hyvä piirtäjä.

- R: Erittäin pelottava mies.

- W: Kiintoisa mies. Olin ja olen valtaisa TK-fani. Ääretön joulu on raivokkaimpia levytyksiä Suomessa kautta aikojen...

Onko Suomessa muita hyviä orkestereita kuin Lyijykomppania?

- M: Siis nyt juur...? No eipä sanottavasti. Nypykät ainakin oli reipas, CMX mielenkiintoinen. Vaikea keksiä muita sellaisia suomalaisia bändejä, joita mielellään kuuntelisi. Tai onhan noita kyllä joitakin pieniä bändejä, joita väliin mielikseenkin kuuntelee.

- R: On. Bugariloves, Verinen perse, ...

- W: Suomi on tällä hetkellä täynnänsä loistavia orkestereita. Ehdottomia suosikkejani ovat: YUP, Psychoplasma, Circle, HC Andersen, CMX yms. yms., listaa voisi jatkaa loputtomiin...

Vapaata ajatuksenvaihtoa Lyijykomppaniasta.

- M: Noo... Meitä on kolme poikaa, kaikilla erilaiset taustat ja sitä rataa. Lyijykomppanian terapeuttista merkitystä eritoten herroille Moilanen ja Rautiainen ei voine olla sivuttamatta. Toisaalta omasta puolestani Lyijykomppaniassa soittamisen hyvä puoli on se, että on kuuluisa ja saa paljon rahaa, ilmaisia viinoja ja suopeita tyttöjä... No, Rautiainen, jatka sinä.

- R: Tämän homman kustannusarvio on noin 2000-3000 mk / treeniviikonloppu. Tämä on tosi.

- W: Lyijykomppania on yhtye, jolla on äärimmäisen suuri vaikutus siinä soittavaan yksilöön niin ruumiillisesti kuin henkisestikin. Kuten Rautiainen tuossa mainitsikin, minua kiehtoi aikoinaan suuresti tarinat yhtyeen toiminnoista, näistä kahvikonserteista ja muista... Vasta liityttyäni tämä koko totuus paljastui kaikessa raadollisuudessaan ja nyt taitaa olla kaikki menetetty, terveys ja henkinen tasapaino.

Miten ammatinvalinnalliset ratkaisunne ovat vaikuttaneet Lyijykomppaniaan ja sen musiikkiin?

- M: Enpä usko että mitenkään. Paitsi että pääsi palaamaan kouluvuosien jälkeen Lyijykomppanian kotipaikalle ja tavallaan kai tuo treenikämppäongelmakin ratkesi vähän niin kuin omalla painollaan ammatinvalinnallisista syistä.

- R: Olen ajatellut nyt paneutua enemmän GAY-musiikkiin... No ei perkele mitenkään.

- W: Lyijykomppania - kuivakkaa ja akateemista musiikkia? Ajattele nyt itsekin...

STOP PRESS... Bassonnyplääjän kanssa on ollut ongelmia. (Lehdistötiedote huhtikuussa 1994)

Jaatinen soitti viimeisen keikkansa Lyijykomppaniassa toukokuussa 1992. Sitten kesällä oli se Verinen perse -sivuprojekti ja syksyllä nujuttiin duona Rautiaisen kanssa mm. yksi neliraitanauha.

Tammikuussa 1993 käytiin studiossa soittamassa Uimakoulun kolme biisiä niin ikään duona (kuten levynkansista näkee).

Tammikuussa 1993 tuli sitten Wilska, jonka kanssa tehtiin helmi-lokakuussa keikkoja ja saatettiin Uimakoulun äänitykset loppuun.

Uimakoulu julkaistiin ns. perinteisin menoin 13.11.1993 ja Wilska lähti 14.11.1993 ulkomusiikillisista syistä.

Niinpä jäivät sitten ne promootiokeikatkin tekemättä.

Joulukuussa 1993 kävi yksi koesoittaja, mutta ulkomusiikillisista syistä juttu ei kehittynyt sen pidemmälle.

Bassmania sitten pyynnöstä ystävällisesti lainasi Alaluusua AJ:n käyttöömme (Alaluusuahan hoitelee lähinnä Bassmanian jakelupuolta). Alaluusua AJ on siis ollut basistina tammikuusta 1994 ja sovittu on, että hän soittaa tämän kevään keikat. Jatko on ns. hämärän peitossa. Sivuprojektiosastosta mainittakoon kesällä 1993 syntynyt Viinan orjat (Rautiainen - kitara, Moilanen - basso & laulu, Pajarinen - rummut), joka aikoo esiintyä keikoilla salanimellä Jaloviinan orjat. Janne Pajarinen on muuten Lyijykomppanian miksaaja (vuodesta 1992).


Astro Lihjamo