LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFViidennen kerran synkkiä jynkytyksiä - Lyijykomppania

Soundi 6/2018Mennäänpä saman tien suomenkielisen raskaan musiikin alkuhämäriin. Kimmo Kuusniemi Band julkaisi Moottorilinnut-albuminsa jo 1980-luvun alkupuolella, mutta painavamman kotimaisen säveltaiteen kattavammasta perustyöstä vastasi silti Haukivuoren Kantalassa vuonna 1981 Lead Company-nimellä pystytetty Lyijykomppania. Ilman tätä rumpali Esa Moilasen ja laulajakitaristi Timo Rautiaisen paaluttamaa pioneeriyhtyettä ei olisi esimerkiksi Viikatetta ja Trio Niskalaukausta - ainakaan sellaisina kuin ne tänä päivänä tunnetaan.

Lyijykomppania on julkaissut musiikkia epätasaisen varmasti ajoittaisista telakkakäynneistä huolimatta, ja yhtyeen edellinen pitkäsoitto Sota, nälkä, rutto, kuolema saapui maailmaan vuonna 2010. Viime vuonna julkaistut kaksi uutta kappaletta (Helsinki tulessa! ja Isä heiluu kirveellä) puolestaan antoivat viitteitä Lyijykomppanian viidennestä studioalbumista, ja Tietoja epäonnistumisista ja päättämättömyyksistä, tai Väkivaltaa ja vääriä lääkkeitä -pitkäsoitto ilmestyykin cd- ja digiformaatissa kuluvan kesän aikana. -Heinäkuun esiintymisten aikoihin levy on viimeistään saatavilla, sanoo basisti Petri "Lemmy" Lindström.

Matkataan uuden säveltaiteen pariin pian, mutta palataan ensin jo mainittuun vuoteen 2010. - Sota, nälkä, rutto, kuolema on Viimeisen voitelun (1996) tavoin teemalevy, jonka lähtökohtina olivat vanhan maailman neljä vitsausta. Ajatuksena oli käsitellä niiden kautta oman aikamme tai lähimenneisyyden ilmiöitä. Silloisella basistilaulajalla Petteri Virtasella oli rankka vetovastuu sävellyspuolella, mutta myös kitaristi Joni Rossi ehti mukaan talkoisiin. Itsekin värkkäsin pari numeroa, joista Neljän ratsastajan riffi on mielestäni paras, kertoo Moilanen.
- Albumi purkitettiin Jyväkylässä Watercastle-studiossa kolmessa päivässä. Ensimmäisenä päivänä paukutin kaikkien yhdentoista biisin rumpuraidat sisään, soundien katsomisen ja muun säätämisen ohella. Illalla basarijalka hieman vapisi ja nytkähteli...
-Jälki on sellaista, mitä tuollaisella aikataululla ja kovalla yrittämisellä voi saada aikaan, mutta kokonaisuus on joka tapauksessa tekijöidensä oloinen ja kuuloinen - taas kerran!

Uuden albumin valmistelu alkoi puolisentoista vuotta sitten. - Teimme ensimmäiset nauhoitukset huhtikuussa 2017, ja julkaisimme Helsinki tulessa!-kappaleesta myös promovideon. Se oli Lyijykomppanian ensimmäinen video, joten hyppäsimme kerralla nykyaikaan, hymähtää Lindström. - Jatkoimme levyn valmistelua periodiluonteisesti, eli treenasimme yhden, kaksi tai jopa kolme uutta kappaletta, ja sitten äänitimme ne. Juha-Matti Koppelomäki tuli aina pyydettäessä liikkuvan kalustonsa kanssa Haukuvuorelle ja teki soittokämpästämme hetkeksi studion.
- Tältä osin uuden pitkäsoiton työstäminen muistutti Uimakoulu-levyn (1993) valmistelua. Silloinhan Tuomo Valtonen saapui studiovehkeidensä kanssa Kantalaan, ja purkitimme albumin materiaalin silloisella kämpällä, kertoo Moilanen. - Koppelomäen kanssa homma toimi mallikkaasti, niin töiden suhteen kuin töiden jälkeenkin. Mika Jussila viimeisteli levyn Helsingin Finnvoxilla ja hänen masteroinnissahan ei ole pieleen menemisen mahdollisuuksia.
Mikä oli tavoitteenne uuden albumin suhteen? - Saada aikaiseksi levyllinen synkkiä jynkytyksiä, niin vanhojen kuin uusienkin fanien iloksi.

Tuoreet jynkytykset kantavat muun muassa seuraavia Lyijykomppania-maisia otsikoita: Hauta joen äärellä, Ystävät rajan takaa, Hihnavaara, Kantalan juopot värikuvina, Lihojen haku ja Lahti-pistoolilla kattoon. Ensimmäiset mahdollisuudet tutustua joidenkin tuoreiden kappaleiden liveversioihin avautuvat Haukivuoren Hauki Rocks -tapahtumassa 14.7. ja Tampereen Klubilla viikkoa myöhemmin, mutta konsertteja on luvassa lisääkin. - Keikat ovat tietenkin tervetulleita. Emmeköhän me syksyn mittaan nouse lauteille muutaman kerran!Timo Isoaho