LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFLyijykomppania on ikämiessarjassa

KULTTIBÄNDI KANTALASTA - Miehet vaihtuvat, Moilanen jatkaa. Uutta levyä tehdään tänä vuonna.

Länsi-Savo 15.1.2017Haukivuoren Kantalassa vuonna 1981 aloittanut Lyijykomppania täytti viime vuonna 35 vuotta. Sen kunniaksi valmistui merkittävän kulttiyhtyeen historia-dvd. Ensimmäiset 35 vuotta on käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja leikkauksesta vastanneen Pekka Lampisen opinnäytetyö Mikkelin ammattikorkeakoulusta.
Tunnin ja kolmen vartin historiikki on Lyijykomppanian näköinen ja oloinen. Kerronta ja kuvakieli on suoraviivaista ja konstailematonta. Asiallista.

Se on aivan OK, luonnehtii Lyijykomppanian perustaja, bändiä tinkimättömästi luotsaava rumpali-sanoittaja Esa Moilanen. Moilanen tilasi dokumentin, mutta antoi tekijälle vapaat kädet.
- Pekka teki työtä pieteetillä. Perehtyi tausta-aineistoon, katsoi videot ja lainasi levyt kuunneltavaksi, Moilanen kehuu.
Dvd:llä miehet istuvat sohvilla ja puhuvat suoraan. Välissä nähdään karua materiaalia keikoilta. Välähdyksinä on mukana myös treenejä ja äänitysessioita. Levyt ja miehistönvaihdokset käydään läpi.
- Bändiä tuntematonkin pääsee selville siitä, mitä on tapahtunut. Asiat tulevat esille monesta näkökulmasta. Itsenikin yllätti se, miten eri lailla eri ihmiset tietyt asiat ovat nähneet ja kokeneet, sanoo Moilanen.

Lyijykomppania-dokumentin katsojalle valkenee, että Lyijykomppania on Moilasen bändi eikä Timo Rautiaisen entinen bändi. Alusta saakka bändissä soittanut Rautiainen perusti Trio Niskalaukauksen erottuaan Lyijykomppaniasta vuonna 1996 ja loi bändi menestystarinan Lyijykomppanian synkästä jynkytyksestä jalostetulla hevimetallilla.
Moilanen on vienyt bändiä eteenpäin, vaikka miehet ovat vaihtuneet moneen kertaan. Haluaako Moilanen itseään kutsuttavan Lyijykomppania isäksi, johtajaksi, moottoriksi vai sieluksi?
- En miksikään.
- Miehiä on lipunut ympäriltä, mutta onneksi samanhenkisiä on löytynyt tilalle, vaikka he kestäisivätkin mukana vain muutaman vuoden.
- Jatkan, koska vaihtoehto olisi Lyijykomppanian lopettaminen. Sitä en halua tehdä.
Lyijykomppania on riippumaton. Levyt on tehty indie-levymerkeille ja työskentely on ollut periodiluonteista.
- Minulle se sopii. Olen huono sopeutumaan muiden ehtoihin.

Tänä vuonna Lyijykomppania tekee keikkoja ja virittäytyy uuden levyn tekoon. Biisiaihioita on jo eriasteisessa valmiudessa. Moilasen mainitsema kappala Isä heiluu kirveellä kertoo, että yhtyeen tekstipuoli ei liene kokemassa merkittäviä muutoksia.


Lyijykomppanian 35-vuotisdvd:tä voi tilata bändin nettisivuilta www.lyijykomppania.comAnssi Mehtälä