LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFEi mitään tarpeetonta

ROCK-MUSIIKKI - Lyijykomppanian uusi levy kertoo porovarkaiden vihollisesta ja uusrikkaista itänaapureista. Orkesteri karttaa edelleen turhaa kurnutusta ja pelleilyä.

Länsi-Savo 13.7.2018JOHONKIN TÄSSÄ maailmassa voi vielä luottaa. Kun Lyijykomppania julkaisee uuden levyn, ei sillä kuulla kitarasooloja eikä muuta turhaa. Kertosäkeitäkin vältellään.
Uuden albumin nimi Tietoja epäonnistumisista ja päättämättömyyksistä, tai Väkivaltaa ja vääriä lääkkeitä kertoo, mistä on kyse. Ja kirjataan tähän vielä bändin perustajan ja alkuperäismiehen, rumpali Esa Moilasen linjaus siitä, onko jotain muuttunut.
- No ei todellakaan!
Historiakatsaus perehtymättömille.
Lyijykomppania on Haukivuoren Kantalassa vuonna 1981 perustettu rock-bändi. Bändin ainoa alkuperäisjäsen on Moilanen.
Suureen suosioon Lyijykomppania ei ole päässyt. Se johtuu trion tinkimättömästä linjasta raskaasti tarpovan suomenkielisen rockin parissa.
Asiaan ovat vaikuttaneet myös pitkät paussit. Alkuperäinen Lyijykomppania hajosi vuonna 1983. Vuoden 1990 uusi alku kesti vuoteen 1998. Vuonna 2003 jälleen aloittanut Lyijykomppania toimii edelleen, hiljaisia kausia toki välissä pitäen.

UUSI ALBUMI on napakka kotimainen puolituntinen. Kahdeksasta kappaleesta yksi on instrumentaali, nimeltään Kantalan juopot värikuvina.
- Biisejä olisi ollut pari-kolme enemmän, mutta ne jätettiin pois, jotta levy saatiin pysymään lyhyenä, sanoo Moilanen.
Lyijykomppania on tiimi. Basisti Lemmy Lindström tekee sävellykset kotistudiossaan ja kitaristi-vokalisti Vuorinen muokkaa laulumelodiat suunmukaisiksi. Moilanen tekee sanoitukset.
- Osa oli valmiina ainakin aihioina, osa tehtiin uusiin biiseihin. Tekstien tekeminen on tavujen ja taukojen laskemista. Aina sitä ei saa sopimaan, jolloin se hylätään. Pitäähän laulajaakin ajatella. Lopullisen muodon musiikki löytää soittamalla. - Yhdessä murjotaan kappaleet kasaan.

LYRIIKOIDEN karunpuoleinen sanoma tukee musiikin kylmän rauhallista poljentoa. Hihnavaara-kappalekertoo lappilaisesta poromies Moskusta. Elävästä elämästä on myös biisi Lahti-pistoolilla kattoon, Sen tapahtumat näyteltiin suomalaisessa varuskunnassa kauan sitten.
Ystävät rajan takaa piirtää kuvan venäläisistä uusrikkaista, jotka hankkivat Suomesta maita. Sävy on kirpeä, mutta Moilanen ei sano arvostelevansa ketään eikä mitään. - Kerron asian. En osoittele kepillä. Yleensäkin haluaisin sanoa levymme hankkiville, että ajatelkaa itse. Käyttäkää aivojanne.

LYIJYKOMPPANIAN merkitys suomenkieliselle hevimetallille on laajalti tunnustettu. Linjan paalutti vuoden 1991 ep Synkkää jynkytystä ja se hioutui albumilla Viimeinen voitelu sekä minialbumilla Suden hetki. Silloin bändissä vaikutti kitaristi Timo Rautiainen, joka myöhemmin perusti Lyijykomppanian tyylin listakelpoiseksi popularisoineen Trio Niskalaukauksen. Myös Viikate on niittänyt Lyijykomppanian kylvämää sarkaa.
Niukka tyyli syntyi varhain. - Mietittiin, että kitarasoololla pitäisi olla muukin funktio kuin soittajan ego tai keston venyttäminen. Haluttiin välttää turhaa kurnutusta ja pelleilyä, Moilanen taustoittaa.
Silloin sementoitui myös perussoundi.
- Joskus pohdittiin, että pitäisikö tehdä herkempi biisi. Rautiainen sanoi, jos tämä bändi sen soittaa, se kuulostaa kumminkin siltä samalta.

LYIJYKOMPPANIAN levy julkaistaan viikonlopun Hauki Rocks -keikalla Haukivuorella. - Oikean, fyysisen levyn tekeminen oli meille itsestään selvää. Meidän fanimme haluavat omistaa äänitteen. Vaikka eihän levyjä tahdo missään saada myytyä, keikoilla niitä menee jonkin verran.
- Olen tyytyväinen. Levy kertoo tämänhetkisen Lyijykomppanian kunnon.Anssi Mehtälä