LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFLyijykomppanian 35-vuotisesta urasta julkaistiin dvd

Pieksämäen Lehti 19.1.2017Kantalassa perustetun, tätä nykyä Haukivuoresta käsin operoivan Lyijykomppanian 35 vuotta kestänyt taival on tallennettu dvd-levyksi.
Julkaisussa käydään läpi kaikki yhtyeen levytykset ja kokoonpanot. Lisäksi näytetään autenttisia keikkataltiointeja vuosikymmenten varrelta sekä eri lehtien julkaisemia levyarvosteluja.
Vuosien varrella bändin filmiarkistoon on tarttunut niin keikkoja, treenejä kuin muutakin toimintaa. Suurin osa on kotivideotasoa, mutta digitoinnin yhteydessä äänen ja kuvan tasoa on parannettu. Raakamateriaalia oli yhteensä parinkymmenen tunnin verran.
- Olemme silloin tällöin kuvanneet bändiä, että siitä jää jotain dokumentaatiota. Keikkavideoista on osa fanien kuvaamia, rumpali ja bändin nokkamies Moilanen kertoo. Musiikin lomassa Lyijykomppanian vaiheista kertoo joukko entisiä ja nykyisiä soittajia. Heistä tunnetuin lienee Timo Rautiainen, joka vaikutti bändissä vuoteen 1996 saakka.
Tunnin ja kolmen vartin mittaisen dvd:n on käsikirjoittanut, ohjannut ja leikannut Pekka Lampinen opinnäytetyönä Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Haastatteluosuudet on toteutettu siten, että puhujat eivät tiedä toistensa sanomisista mitään. Tämä takaa sen, että asioita on kerrottu useammasta näkökulmasta.
-Siinä näkee hyvin sen, kuinka eri tavalla eri henkilöt ovat nähneet asioita. Jokainen kertoo tavallaan oman versionsa aiheesta, ja se on suorastaan mielenkiintoista, Moilanen toteaa. 35 vuotta on pitkä ikä yhtyeelle kuin yhtyeelle.
Moilanen myöntääkin, että metallibändin luotsaaminen on kovaa hommaa. Oma selkeä näkemys on pidettävä koko ajan kirkkaana mielessä. Eikä miehistön vaihdoksista saa lannistua, vaan uudet soittajat on etsittävä jostain.
Taipaleella on ollut monenlaista temppua kuin Moilasen Matin närhenkaadossa. Tietynlaista sitkeyttä tämä on vaatinut, vaikka onhan välillä ollut pakkosyistä taukojakin.

Kun Lyijykomppania aloitti suomenkielisen metallin työstämisen, ei alalla ollut muita yrittäjiä joensuulaista Mana Manaa lukuun ottamatta. Tyyli on säilynyt koko ajan samana ja Moilanen kiteyttääkin bändin sielunmaiseman kahteen sanaan.
- Synkkää jynkytystä.
Moilanen on kirjoittanut 99 prosenttia Lyijykomppanian lauluteksteistä. Luonto on tärkeässä osassa, kuten myös se, kuinka länsimainen kulutusyhteiskunta luontoa kohtelee.
Aiheita on toki muitakin, mutta pyrin välttämään sellaisia näkökulmia, joita muut ovat jo käyttäneet. Lähestymistavassa olisi aina oltava jotain omalaatuista, aiheesta riippumatta.

Lyijykomppanian nykyinen kokoonpano on Moilanen (rummut), Vuorinen (laulu, kitara) ja Lindström (basso). Bändi teki viime vuonna puolenkymmentä 35-vuotisjuhlakeikkaa, ja seuraavan kerran ryhmä nähdään lauteilla Jyväskylän Freetimessa 27. tammikuuta.
Etusijalla tällä hetkellä on kuitenkin uuden materiaalin työtäminen.

- Talvi ja kevät menevät siinä hommassa, tähän mennessä on vasta yksi biisi kasassa. Lindströmiltä syntyy kyllä, täytyy vaan vähän jarrutella välillä, Moilanen naurahtaa.Jari Asikainen