LYIJYKOMPPANIA


ETUSIVU

UUTISET

KEIKAT

TUOTANTO

KOKOONPANOT

ARTIKKELIT

LYRIIKKAA

MYYMÄLÄ

DER GREIFLyijynraskaita säveliä

Heavy: Lyijykomppania teki levyn kahdeksan vuoden tauon jälkeen

Pieksämäen Lehti 12.7.2018- Onhan se kohtuullista, että teemme ihmisille uuden levyn kahdeksan vuoden tauon jälkeen, toteaa Lyijykomppanian rumpali ja nokkamies Moilanen. Uusi levy kantaa nime Tietoja epäonnistumisista ja päättämättömyyksistä, tai Väkivaltaa ja vääriä lääkkeitä. Moilasen mukaan nimi viittaa 1700 - 1800 -luvuilla julkaistuihin kirjoihin, joilla oli usein kyseisen kaltaisia, kaksiosaisia nimiä.
- On aina mukava yllättää ihmisiä. Yleensä nimellä pyritään lyhyyteen ja iskevyyteen, mutta tällä kertaa otimme toisenlaisen näkökulman. Toimintamme on ollut aina muutenkin taistelua todennäköisyyksiä vastaan.

UUSI levy äänitettiin poikkeuksellisesti bändikämpällä Haukivuorella. Sävellystyöstä vastannut Lindström (basso) teki kappaletarjokkaista valmiit demot kotistudiossaan. Moilanen kuunteli materiaalia ja katsoi, sopivatko ne yhteen pöytälaatikosta valmiiksi löytyvän materiaalin kanssa. Mikäli ei, sitten kirjoitettiin uutta.
Moilanen, Lindström ja kitaristi-laulaja Vuorinen harjoittelivat kappaleita erissä ja nauhoittivat niitä sitä mukaa, kun ne alkoivat kuulostaa valmiilta.
- Alussa tuntui oudolta äänittää kämpässä, mutta äkkiä siihen tottui. Ja jos tulevaisuudessa on mahdollista valita, niin ottaisin mieluummin tämän äänitystavan.
Ensimmäiset nauhoitukset tehtiin jo keväällä 2017. Yleisö sai maistiaisia tuolloin julkaistun Helsinki tulessa! / Isä heiluu kirveellä -digisinkun muodossa. - Levyn olisi pitänyt valmistua aiemmin, mutta matkan varrella oli pieniä hankaluuksia. Mutta lopputulos on pääasia ja olemme siihen hyvin tyytyväisiä.

LEVY on vanhan vinyyliformaatin mitoissa ja sisältää kahdeksan kappaletta. Tyyli ja aihemaailma ovat ennallaan: synkkää jynkytystä synkillä lyriikoilla. Kuulijoita varoitellaan ja syytellään, mutta mukana on myös huumoria. - Mutta se on peitelty tosi hyvin. Jäljetkin on lakaistu maton alle.
Helsinki tulessa! kertoo vuoden 1944 suurpommituksista. Isä heiluu kirveellä on humoristinen kuvaus perheen joulunvietosta. - Biisin nimi on lainattu suoraan erään oppilaan aineesta, opettajana työskentelevä Moilanen naurahtaa.
Viron miehityksestä kertova Hauta joen äärelläsai inspiraationsa Arved Viirlaidin kirjasta Ristimättömät haudat. Lihojen haku on tosiasioihin perustuva kansankuvaus Kantalasta. Myös Kantalan juopot värikuvina -kappaleen teksti pohjautui tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin, mutta loppujen lopuksi kappaleesta tuli instrumentaali. - En halua loukata ketään teksteilläni. Siinä kulkee raja.
Ystävät rajan takaa kertoo venäläisten uusrikkaiden toimista ja Hihnavaara legendaarisesta Aleksi Hihnavaarasta eli Moskusta. - Mosku oli sellainen ihminen, että hän jakaa vieläkin mielipiteitä.
Lahti-pistoolilla kattoon kertoo tositarinan Lappeenrannan varuskunnassa palvelleesta upseerista, joka hermostui ruokasalista kuuluvaan hälinään ja hiljensi sen tekemällä kattoon ylimääräisen ilmareiän. - Siinä lähti kaksi natsaa. Ylivääpelistä tuli ylikersantti.


Lyijykomppanian uuden levyn julkistamiskeikka Hauki Rocksissa lauantaina 14.7. klo 21.30.Jari Asikainen